Jönköpings nya Rättscentrum invigt

PENTAX DIGITAL CAMERA

Jönköpings nya rättscentrum med Tingsrätten, Förvaltningsrätten samt Hyres- och arrendenämnden står klart vid västra stranden av Munksjön. Byggnaden har använts sedan mitten av januari men invigdes officiellt den 21 mars då statssekreterare Magnus G Graner symboliskt klippte ett blågult band.

Vid invigningen hölls tal av Domstolsverkets generaldirektör Barbro Thorblad och representanter för de olika domstolarna som inryms i huset. Till invigningen hade ett stort antal gäster bjudits in från olika instanser inom rättsväsendet. Även representanter för nämndemännen hade bjudits in och fem representanter för nämndemännen i Tingsrätt och Förvaltningsrätt var med vid invigningen.

Bygget av huset startade i april 2010 och har tagit ca ett och ett halvt år att bygga. Planerna på ett nytt rättscentrum började allaredan för sex år sedan men har dragit ut på tiden eftersom det drog ut på tiden med bygglovet.Hela bygget kostade strax över 200 miljoner och omfattar ungefär 9000 m². Byggnaden är på sex våningar och har förberedelserum, nio salar med större utrymmen, en säkerhetssal med separat ingång samt 100 arbetsplatser och fikarum och matsal för personalen.

Nämndemannarummet ligger på första våningen i nordöstra delen av byggnaden, till höger bå bilden ovan, och har en magnifik utsikt över Munksjön och det nya kulturhuset Spira. Besökarna kommer att vistas på de båda nedersta planen där rättssalarna finns. Man möts av ett enastående utrymme med höjd och rikligt med ljus. Väggarna går i ljusbrun färg och smälter in naturstensgolvet. Kikar man lite närmre på väggarna kan man se utdrag ur lagtexter. Säkerheten inom byggnaden är något som är genomtänkt.

PENTAX DIGITAL CAMERA

Rättscentrum är byggt bredvid polishuset vilket avsevärt kommer att minska kostnaderna och även spara tid vid transporterna av häktade som skall ställas inför rätta. Transporten kommer att ske i en överbyggd bro ”suckarnas gång” mellan byggnaderna.